неделя, 31 октомври 2010 г.

Лечение на диабет: бъдещето в трансплантацията на панкреас

Лечението на диабет напредва все повече 

В обши линии целта на лечението на диабет тип 1 с инсулин е да имитира нормална дейност на панкреаса. Може би най-ефективният метод това да се изпълни до голяма степен е трансплантацията на панкреас. Науката прави все по-сериозни проучвания по въпроса и все по-точни предложения за това как тази процедура би могла да се превърне в рутинна операция и да избави все повече хора от нуждата от лечение на диабет.
Трансплантацията бива два вида – цялостна и частична – на стволови клетки, които съдържат бета клетки, отговорни за производството на инсулин. Данни, още от 1995 година сочат, че повече от 8 000 пациенти са били подложени на подобна операция с цел лечение на диабет. На повечето от тях е бил трансплантиран и бъбрек, поради бъбречни заболявания свързани с диабета.
Трансплантацията, както всяка друга операция, крие своите рискове. Както самата трансплантация, така и последвалата имунопотискаща терапия носят риска за пациента. Именно поради тази причина, панкреас и бъбрек обикновено се трансплантират едновременно. На този етап учените са на мнение, че при пациенти, които не се нуждаят от трансплантация на бъбрек, не се налага цялостна трансплантация на панкреас, а само на стволови клетки.
В научните среди все още е силен дебатът дали ползите от подобен вид интервенция с цел лечение на диабет, са повече от рисковете.

1 коментар:

  1. Бих искал да инсталира на гърдите силикон.Ли наред като лекар в Истанбул mezdeği Али?
    Meme estetiği

    ОтговорИзтриване