петък, 22 октомври 2010 г.

Има ли лечение за диабет тип 1?

Науката търси все повече методи за лечение на диабет

На пръв поглед отговорът на този въпрос е категорично „не”. Но нека погледнем малко по-отблизо на въпроса с лечението на диабета.
Появата на пълно лечение за диабет би било нещо забележително. Диабетът, особено този от тип 2 се превръща в световна епидемия. И колкото по-голяма част от света започва да възприема западния модел на живот и хранене, толкова повече хора ще се разболяват от диабет и толкова по-належащ ще бъде въпросът с лечението му.
При диабет от тип 1, при който клетките секретиращи инсулин в панкреаса са разрушени, сякаш намирането на лечение е невъзможно. И все пак това не е категорично, защото има доста възможности, които постоянно се проучват и могат да доведат до откриване начин за лечение на диабет. Първо, някой пациенти могат да бъдат подложени на трансплантация на панкреаса, след което клетките секретиращи инсулина отново работят ефективно и фактически диабетът е излекуван.
Друга възможност е трансплантиране на стволови клетки (незрели клетки, които имат потенциала да се развият в много други видове клетки), които могат да подпомогнат производството на инсулин.
Освен това има някой експериментални видове лечение на диабет, които са в процес на проучване. Те са насочени срещу разрушаването на бета клетките в панкреаса. Особен интерес представлява и лечение с ваксина БЦЖ, традиционно използвана за предпазване от туберкулоза. Тези начини за лечение на диабет все ще са в процес на ранна разработка, но може би един ден ще бъдат нормален начин за лечение на диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар