събота, 23 октомври 2010 г.

Децата и инсулиновите помпи за лечение на диабет

Децата също могат да се лекуват с инсулинови помпи

Инсулиновата помпа за лечение на диабет е механичен уред, малко по-голям от пейджър, който се носи на колан или в джоба и спомага за овладяването на диабета.
Уредът доставя бързодействащ инсулин до тялото, чрез инфузионно устройство – тънка пластмасова тръбичка, с малък канюл или много тънка игла в края. Канюлата се поставя под кожата, обикновено в областта на корема. Инфузионният сет се държи там два или три дни и се премества на ново място. Всичкият инсулин се набавя по този начин.
Хора от всички възрасти използват инсулинови помпи за лечение на диабет. Един от най-младите пациенти е бил бебе, момченце на 12 дни. Правилната възраст за започване на употребата й, е решение, което трябва да се вземе съвместно от пациента и лекуващия го екип.
Все пак практиката в лечение на диабет е доказала, че инсулиновите помпи могат да се използват успешно и в много млада възраст.
Важно при децата е това, че те се справят с лечението на диабета с помощта на родителите си, независимо какъв е начинът, по който се провежда лечението. Родителите са тези, които трябва да са наясно в всичко свързано с лечението на заболяването на детето си. Инсулиновата помпа е шанс за по-лесен живот за детето с диабет и улеснение за родителите. Така детето получава шанс за по-добро здраве, по-добър контрол върху кръвната захар и по-гъвкав начин на живот.
Хората използващи инсулинова помпа за лечение на диабет казват, че така животът им се е променил към добро. Това важи с голяма сила и за децата, защото именно те имат нужда да живеят максимално безгрижно докато протича лечението на диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар