вторник, 26 октомври 2010 г.

Ново поколение кръвни тестове в помощ при лечение на диабет

Нови кръвни тестове в помощ на лечение на диабет

Лек и удобен уред, който отчита кръвната захар, с леко сияние върху кожата може да означава край на пръстовите тестове използвани масово при диабетици и лечение на диабет.
Новата технология, тествана в Мassachusetts Institute of Technology в САЩ, работи на принципа измерване нивата на глюкоза в течността, намираща се точно под кожата.
След това компютърна програма калкулира глюкозата в кръвния поток.
Диабетът се появява тогава, когато панкреасът спре да произвежда инсулин или производителността рязко намалее.
Диабет тип 1 обикновено започва още в детските години, обричайки детето на живот изпълнен с мерене на кръвна захар, инжекции с инсулин и лечение на диабет.
Диабет тип 2 засяга най-вече зрели хора и се свързва най-вече с неактивния начин на живот, неправилното хранене и вредните навици като тютюнопушене, алкохол и прекалено мазни храни, преработени храни с оцветители и подобрители. Друга причина е липсата на спорт и активност, която с течение на годините води и до наднормено тегло и затлъстяване – солидни фактори при развитието на диабет.
Учените постоянно работят по откриването на най-ефективния начин за лечение на диабет, както и разработването на технологии, които да помагат на пациентите сами да контролират заболяването си, с надежда, че един ден ще се създаде пълно лечение на диабет и това заболяване ще стане лечимо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар