четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Лечение на диабет: трансплантиране на чревни бактерии от слаби хора

Появяват се все повече експериментални методи за лечение на диабет

Европейски учени докладват за интересни данни от проучване свързано с лечение на диабет и превенция. Оказва се, че ако на човек страдащ от депресия или такъв заплашен от развитието на заболяването се трансплантират чревни бактерии от слаб човек, способността на организма да използва правилно инсулина се увеличава. Това драстично увеличава шанса за успешно лечение на диабет.
Екип от учени, воден от д-р Ан Врийз от Academic Medical Center в Амстердам, Холандия фокусира вниманието си върху 18 мъже страдащи от затлъстяване, на възраст между 21 и 65 години, диагностицирани с метаболитен синдром – състояние, което предхожда появата на диабет, след което лечението на диабет става трудо. След това на мъжете биват трансплантирани чревни бактерии от мъжки донори.
По време на 6-седмичния експеримент, никой не постигнал отслабване, ефект, който бил наблюдаван при експеримента с животни. Но периферната инсулинова чувствителност се повишила значително, при тези претърпели трансплантация.
Учените отдават това на чревните бактерии, защото през периода мъжете не са променяли режима на хранене и начина си на живот.
Резултатите от изследването са положителни за хора в пред-диабетно състояние, но проучванията продължават и учените се надяват в бъдеще метод да се превърне и в ефективно лечение на диабет.

1 коментар: