понеделник, 1 ноември 2010 г.

Лечение на диабет: диетичен план „1-2-3”

Лечение на диабет с подходящ хранителен план

Въпреки че науката все още не е стигнала да пълно лечение на диабет и специалистите постоянно проучват нови начини, всички са единодушни, че режимът на хранене е една от най-важните предпоставки за успешно лечение на диабет.
В близкото минало един от най-важните моменти в храненето бе елиминирането на захарта от менюто за нормализиране на кръвната захар. Напоследък обаче, експертите се фокусират по-скоро върху дълготрайните промени, водещи до коренна промяна в начина на живот.

В допълнение към меню богато на плодове и зеленчуци, д-р Бари Сиърс, създател на диетата „Зоната”, популяризира диетичния план „1-2-3”. Този план има за цел да намали глада и подобри теглото, подобрява нивото на кръвната глюкоза и нивата на инсулин, стабилизира нивата на кръвните липиди - важен момент при лечение на диабет

Какво представлява?

1-2 -3 означава, че на всеки грам мазнини се консумират 2 грама протеини и 3 грама въглехидрати. Диетата спада към нискокалоричните хранителни планове – около 1200 калории на ден, умерен прием на въглехидрати (около 150 г на ден) и близка по структура до Средиземноморската диета, която набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Повечето от въглехидратите идват от плодове и зеленчуци.
Той препоръчва консумацията на 10 порции (4-5 чаши) сурови или зеленчуци на пара, такива без скорбяла като зеленолистни зеленчуци, броколи, гъби, грах, артишок и чушки. Тези зеленчуци също така имат нисък гликемичен индекс, защото имат малко влияние върху кръвната глюкоза, заради малкото захар и многото фибри, които съдържа.

Протеините са се приемат под формата на риба, пилешко и тофу.
Представляват около 400 калории на ден (100 грама протеини).
Подходящото количество протеини активира и стимулира хормоните отговарящи за това да сме сити. Това е особено важно при положение, че калориите са ограничени до някаква степен, а при лечение на диабет не трябва човек да усеща глад.

Мазнините са 200 калории на ден и изключват наситените мазнини от рода на растително масло, бутер, сирене, червено месо. Те се заместват с авокадо, ядки, зехтин, фъстъчено масло и семена, които подпомагат производството на инсулин и лечението на диабет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар