сряда, 3 ноември 2010 г.

Диета при лечение на диабет

Лечение на диабет с подходяща диета 

Диетата, която се спазва при лечение на диабет е известна още като медицинска хранителна терапия за диабетици. По-просто казано това представлява хранителен план включващ консумацията на храни с висока хранителна стойност, в умерени количества и в точно определен час. Това не е диета в истинския смисъл на думата, а по-скоро здравословен хранителен план, богат на полезни хранителни вещества, с малко мазнини и калории, много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни.
Целта на подобна диета е да се поддържа нормално тегло, за да се осъществява по-лесно лечението на диабет, както и да се следят нивата на глюкозата в кръвта и да се поддържат в нормални граници.
Препоръчителни храни;
- Здравословни въглехидрати – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и нискомаслени млечни продукти.
- Храни богати на фибри – фибрите стабилизират нивото на кръвната захар и помагат за по-лесното храносмилане и усвояване на храната. Това са плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнесто брашно.
- Храни полезни за сърцето – рибата може да бъде добра алтернатива за тлъстите и пълни с холестерол меса при лечение на диабет. Сьомга, риба тон, камбала са подходящи.
- „Добрите” мазнини – храните съдържащи ненаситени мазнини като авокадо, орехи, маслини, фъстъчено масло също са препоръчителни при лечение на диабет.



Примерно меню:
На база 1200-1600 калории

Закуска:
Пълнозърнести палачинки, парче плод, 1 чаша нискомаслено мляко

Обяд:
Пилешки кебап, ½ чаша броколи на пара, ½ чаша варен ориз, ½ чаша плодов сок

Вечеря:
Паста с пълнозърнесто брашно с броколи, моркови, тиквички, жълта тиква и сирене пармезан, 1 чаша нискомаслено мляко, което се препоръчва при лечение на диабет


Няма коментари:

Публикуване на коментар