петък, 5 ноември 2010 г.

Лечение на диабет и упражнения

Упражненията са ваш съюзник при лечение на диабет 

Упражненията има доказано положителен ефект при лечение на диабет. Редовната физическа активност спомага за нормализирането на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност, укрепват сърцето. Силовите тренировки, които увеличават мускулната маса и намаляват мазнините са особено подходящи при лечение на диабет. Някой проучвания сочат, че практикуването на йога намалява нуждата от прием на медикаменти при лечение на диабет.
Важно е обаче да се знае, че при наличие на диабет трябва да се упражнява медицински контрол при по-сериозна физическа активност, тъй като страдащите от диабет са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания. За най-добри резултати от упражненията при лечение на диабет, натоварването трябва да бъде със средна интензивност. При хората водили предимно заседнал начин на живот се препоръчва ниска интензивност, но редовно.
Изморителните силови тренировки не се препоръчват при хора с диабет, защото има опасност от спукване на кръвоносните съдове на очите, поради тяхното изтъняване в следствие на болестта, това важи и за кръвоносните съдове в областта на краката.
Друга особеност на упражненията при хората с диабет е свързана с това, че по време на тренировка нивата на глюкоза в кръвта могат драстично да паднат. При всяка тренировка тези нива трябва да се следят стриктно, за да не се окаже, че тренировките по-скоро вредят, а не помагат при лечение на диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар