четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Същност на лечение на диабет

Целта на лечението на диабет е по-скоро да се облекчат симптомите и да бъде нормализирано нивото на кръвната захар в организма. Също така, чрез лечението на диабет се стрими да се предотвратят усложненията и да се обучи болния как точно да се грижи за себе си. Спазването на определена диета е също много важно при болните. Трябва да се регулира обема на поетата храна, а също така и вида на храната. Много е важно болните от диабет да поемат храни богати на въглехидрати. Чрез диетата се цели да се избегнат резки промени в нивото на кръвната захар. При болните, който страдат и от наднормено тегло е важно да се намалят храните, които са висококалорични. Причината за това е, че ако пациента страда и от затлъстяване, то действието на инсулиновото лечение намалява.
Лечението на диабет с диета се нуждае и от допълнител прием на лекарства. Важно е и да се изпълняват физически упражнения всеки ден.
Ако се получи подозиране на лечението, то това ще предизвика намаляване на нивото на гликозата в кръвта. Това заболяване е познато под името - хипогликемия. Много от хората, които са болни от диабет следят своето състояние сами и то в домашни условия. Това става с помощта на диагностични хартийки. С тяхна помощ се следи нивото на глюкозата в кръвта. Заедно с изследванията в лаборатории, те позволяват болните от диабет да водят нормален живот. За жалост не всички диабетици успяват да следят състоянието си в домашни условия.
При лечението на диабет от тип две, болните приемат лекарства, които спомагат за понижаването на захарта. С помощта на лекарствата се стимулира изработката на инсулин. Ако и лекарствата не дадат резултат, то лечението се продължава с инсулин. Болните от тип едно най-често се нуждаят този тип лечение. Инсулина може да бъде с различна продължителност - дълга, средна и кратка.
Диабетиците страдат доста по-често от заболяването атеросклероза. Тази болест може да предизвика мозъчен удар или сърдечен инфаркт. Именно за това е важно своевременното лечение на диабета, за да не се получат неприятниятни усложнения. Много е важен и правилният режим на хранене, активен начин на живот и употребата на хранителни добавки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар