четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Кои са основните методи и принципи при лечение на диабет

Захарният диабет е заболяване,което е за цял живот, затова лечението му продължава през целия живот. Лечението на диабет трябва да се извършва от специалист ендокринолог, тоест диабетолог. Заедно с това по време на лечението на диабет ще ни следят екип от специалисти - общ хирург, очен лекар, съдов хирург, невролог и други. Също така активно участи ще взема и самия пациент.

Лечението на диабета представлява контрол над доста високите стойности на кръвната захар на болния и едновременно с това се избягват ниските стойности на глюкозата. Крайната цел се състои в това да се избегне развитието на различни усложнения и водене на абсолютно пълноценен начин на живот на болните. За да се постигни тази цел е нужно да се имитира нормалния инсулинов отговор при здравия човек при различните състояния, а именно между глада и нахранването.

Лечението на диабета се определя от няколко фактора, а именно вида на захарния диабет и тежестта на заболяването. Диабет от тип едно се лекува с помощта на инсулин, а също така е важно болния да спазва диета и определен режим на физическа активност. При болните, които страдат от захарен диабет тип две се налага отначало да се регулира телесната им маса. Освен това болните от този тип на диабета трябва да спазват определен режим на физическа активност и спазването на определена диета. Ако този метод се окаже не ефективен, при намаляването на кръвната захар, то се прилага лечение с необходимите медикаменти. Ако и те не повлияят за контрола на кръвната захар, то лечението на диабета се продължава с инсулин.

Освен поддържането на оптимален и правилен кръвно-захарен баланс лечението на диабета изисква профилактика,а също така ранно откриване на болестта и лечение на най-честите възможни усложнения. Добрият контрол над гликемията е най-добрият вариант за профилактика на основните видове усложнения (проучвания показват по-малък процент и доста по-късна поява на основните видове усложнения на диабета при контрол над кръвната захар и нейното поддържане в нормални граници).

Надежда за трайно излекуване на захарния диабет е трансплантацията на панкреас. Това е една от надеждите на хората, които се борят с тази болест и провеждат всекидневно и уморително лечение на диабета. Този метод е все още не популярна практика, но дава добри резултати. Предмет на задълбочени спорове е дали е нужно да се трансплантира цялата задстомашна жлеза или само клетките, които произвеждат инсулина. Сред проблемите от трансплантация са - проблеми при намиране на донор, възможност за автоимунен отговор срещу бета клетките, недостъпната и висока цена, техническите трудности, нуждата на прим на лекарства, вероятно развтие на диабет 1, възможността присадка да бъде отхвърлен и така нататък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар